Wintin tarina

Eli miten Ojalan tilan lehmien, hevosten ja muiden nelijalkaisten kodista tuli monien vaiheiden kautta Wintti.

Isovanhempani Aini ja Kalle menivät naimisiin vuonna 1927, ja Aini sai kotoaan myötäjäisinä tarpeet tiilinavettaan. Navetta valmistui 30-luvulla, ja siellä asusti lehmiä, joiden lukumäärästä ja rodusta ei valitettavasti ole säilynyt tietoa. Vinttisillan alla oli hevostalli. Eläimiä oli 60-luvun puoliväliin asti, kunnes äitini Helka nai Ainin ja Kallen toiseksi vanhimman pojan Sakarin, ja tuli taloon emännäksi.

Navettarakennukseen rakennettiin myös kuivuri, jonka äänen ja tuoksun minäkin muistan hyvin lapsuudesta. 80-luvun alussa navetan tiloihin rakentui isäni metalliverstas, jossa hän valmisti Suomen kirkkoihin mm. kynttilänjalkoja ja kärryjä, joilla kuljetetaan arkkuja hautausmaalla. Itsekin pääsin teininä liimaamaan niihin ruohomattoa.

Parikymmentä vuotta sitten Helka ja Sakari muuttivat kaupunkiin, ja minä perheineni Ojalaan. Navettarakennus palveli autotallina ja aika monen sukupolven keräämän tavaran varastona. Itsekin osallistuin ahkerasti niihin talkoisiin.

Kunnes sitten omat puolivuosisataisjuhlat lähestyivät, ja sain kuningasajatuksen: pidetään juhlat navetan vintillä. Eipä ollut ihan kakunpala. Tavaraa oli kertynyt niin paljon, että niiden yli piti kiipeillä, eivätkä ihan kaikki lattialaudatkaan olleet paikallaan. Tai edes olemassa. Läheisten rivakalla avulla saimme tilan tyhjäksi, ja lattiakin rakennettiin. Onneksi mitään ei koskaan ole heitetty pois, niin omasta takaa löytyi ihan kaikkea tarpeellista, lautatavaraa, pöytiä, penkkejä ja räsymattoja myöten.

Juhlien jälkeen aloimme miettiä mitä kaikkea kivaa navetan Wintillä voisikaan tehdä. Tähän mennessä olemme pitäneet siellä ravintolapäiviä, kesäkahvilaa, myyjäisiä, kirpputoria, konsertteja ja vielä toisetkin synttärit. Olemme myös nukkuneet Wintillä lämpimänä kesäyönä ehkä parhaat unet ikinä.

Korona-aikana on ollut tilaisuus haaveilla siitä mihin muuhun Wintti soveltuisi. Meidän mielestä se on mitä mainioin paikka viettää aikaa perheen, kaveriporukan tai työkavereiden kanssa. Tykkäämme itse pelailla ja touhuta kaikenlaista mukavaa, ja aika näyttää tykkääkö joku muukin.